TEHNIKA
2011.

TEHNIKA. Prema Klaićevom rječniku, to je ” skup svih znanja i oruđa za proizvodnju ili skup metoda koje se primjenjuju u bilo kojem radu, zanatu a također i vladanje tim metodama”. Tehnika je vještina, umješnost, spretnost, način, postupak, tok rada.
Izvođači ove predstave izražavaju se u različitim medijima. Svoje su vještine stekli posve drugačijim putovima. Pa ipak, na pitanja o svojoj izvedbenoj tehnici odgovaraju vrlo slično: ” Tehniku neprestano iznova otkrivamo na sve suptilnijim nivoima vlastitog izraza. Ona vremenom postaje dio nas, našeg izraza i naše svakodnevice pa i onda kad je želimo negirati ili zanemariti. Bez jasnog konteksta unutar kojeg se služimo tehnikom i bez nadahnuća pojedine izvedbe tehnika se svodi na, za nas, besmisleno tehniciranje.” “Tehnika” je polazišna točka stvaranja ove predstave a njena kompleksnost navodi gledatelja da možda iz nekog drugog kuta zaviri u predstavu suvremenog plesa. Otvoreno ostaje pitanje koju tehniku primijeniti pri stvaranju predstava danas.

IDEJA I KOREOGRAFIJA
Irma Omerzo
 
PLES
Zrika Užbinec
Pravdan Devlahović
 
GLAS
Davorka Horvat
 
TEHNIKA
Bojan Gagić
 
KOSTIMI
izostali zbog tehničkog razloga (nedostatnost budžeta)
 
SCENOGRAFIJA
izostala zbog tehničkog razloga (nedostatnost budžeta)
 
KOMPOZICIJA GLAZBE
izostala zbog tehničkog razloga (nedostatnost budžeta)
 
DRAMATURGIJA
izostala zbog tehničkog razloga (nedostatnost budžeta)
 
VIDEO
izostao zbog tehničkog razloga (nedostatnost budžeta)
 
OBLIKOVANJE SVJETLA
izostalo zbog tehničkog razloga (nedostatnost budžeta)
 
GRAFIČKO OBLIKOVANJE
izostalo zbog tehničkog razloga (nedostatnost budžeta)
 
FOTOGRAFIJA
Jasenko Rasol
 
PRODUKCIJA
MARMOT, 2011
 
KOPRODUKCIJA
Hrvatski institut za pokret i ples
 
FINANCIJSKA POTPORA
Ministarstvo kulture RH i Grad Zagreb,
Ured za kulturu obrazovanje i sport

 
 
U protekle dvije godine znatno su smanjena budžetiranja nezavisne kulturne scene, pod koju spada i cjelokupna suvremena plesna produkcija. To je djelomice i posljedica situacije u gradu ali i u državi. Nakon 12 godina autorskog rada na domaćoj plesnoj sceni te međunarodnoj prepoznatljivosti, svjedok sam, kao i većina mojih kolega, prijetnje gašenja cijele jedne grane umjetničkog izraza. To je suvremeni ples. Ove su godine iz moje predstave izostali većina elemenata koji mogu činiti jednu plesnu predstavu. (Izvođače ću vjerojatno biti prisiljena ukinuti u slijedećem projektu ukoliko se nastavi ova dinamika “potpore” plesne umjetnosti.) Nastaviti raditi u ovakvim produkcijskim uvjetima nameće mi pitanja: “Kako ostati dosljedan vlastitim kriterijima? Kako pokazati da ovakva financijska “podrška” ne potiče nego guši struku? Kako nastaviti raditi posao koji znam, volim i želim raditi dalje?”. Iz respekta prema publici, koju se ne moraju ticati problemi struke, predstava “Tehnika” nije poluproizvod. Da su elementi koji su ovom prilikom izostali bili uključeni u rad na predstavi tada bi to bila neka posve drugačija “Tehnika”. Nemoguće je zaključiti da li bi ona bila “bolja” ili ne.
U svakom slučaju dobro bi bilo da o konceptu jedne predstave odlučuje sam autor a ne gotovo uvijek viša sila!
 
Ova je predstava posvećena svim mojim kolegama i kazališnim tehničarima iz Francuske koji su glavni krivci za moju ljubav prema kazalištu.
 
Irma Omerzo