O FELDENKRAIS METODI

Feldenkrais metoda® na jedinstven način pomaže pri osvještavanju vlastitog tijela kako bi osoba naučila koristiti tijelo na najefikasniji odnosno najekonomičniji način. Reorganizacijom vlastite sheme postava i kretanja tijela, polaznik ove metode može stati na kraj npr. bolovima u leđima, vratu, kukovima, nogama, rukama… do kojih je došlo uslijed korištenja tijela na uvijek isti ustaljeni način. Način na koji stojimo, sjedimo, hodamo i krećemo se u svakodnevnom životu, ukoliko nije “prilagođen” željenoj funkciji (sjediti ispred kompjutera 8h na dan, stajati na nogama većinu dana, često nositi težak teret ili koristiti svoje tijelo na specifičan način) dugotrajno nam može prouzročiti velike neprilike.
 
Putem niza «lekcija osvještavanja kroz pokret» (ATM Awareness Through Movement®), pretežno na podu, putem verbalnih uputa pedagoga, polaznici razvijaju vlastitu percepciju tijela na način da sami osjete, primjete i spoznaju načine kretanja i upotrebu vlastitog tijela. Predloženi načini kretanja stimuliraju živčani sustav u svrhu bolje reogranizacije postave tijela, prvenstveno kostiju, pa time tijelo dobiva veće mogućnosti kretanja, prevenciju od povreda i traumatizama ili lakše daljnje funkcioniranje unatoč disfunkciji pojedinih djelova tijela.
 
Kroz individualni pristup, putem lekcija “funkcionalne integracije” (FI Functional Integration®) na specifičan zahtjev ili “problematiku” polaznika pedagog predlaže vrlo individualno prilagođenu vrstu lekcije. Polaznik, većinom ležeći na za to predviđenom posebnom stolu, isključivo putem dodira od strane pedagoga dobiva informacije o vlastitom postavu i načinu kretanja pojedinih dijelova tijela. Na taj način potiče se živčani sistem u svrhu prepoznavanja “novih i efikasnijih” mogućnosti korištenja tijela koje nesvjesno tada postaju primjenjive u svakodnevnom životu.
 
Cilj ove metode je da polaznik primijeni nove spoznaje o kretanju tijela u svakodnevnom životu koji zbog toga može postati ugodniji obzirom na ekonomičnije korištenje vlastitog tijela. Feldenkrais metoda jedinstvena je po tome što se obraća svima, nema dobnog niti tjelesnog ograničenja te nije sklona prvenstveno fizičkom tj.mišićnom naporu.
 
Zbog svoje djelotvornosti, preciznosti i suptilnosti u spoznaji o kretanju ljudskog tijela Feldenkrais metoda danas je u svijetu jedna od primjenjenijih kao komplementarni element u radu i pripremi plesača, glumaca, pjevača, muzičara, sportaša tj. svih onih kojima je tijelo na neki način i sredstvo rada.
 
Feldenkrais metodu mogu podučavati isključivo osobe koje su certificirane pri jednom od za to predviđenih institucija u svijetu. Formalno učenje metode traje 4 godine i vrlo je skupo. Sama metoda nalaže certificiranom pedagogu, intenzivno i dugotrajno pripremanje lekcija, neprestani rad na sebi te daljnje učenje kroz metodu o njenoj primjenjivosti na čovjeka kao individuu.
 
REFERENCE CERTIFICIRANOG PEDAGOGA Irme Omerzo – stručno plesno obrazovanje stječe na Centre Nationale de la Danse Contemporaine u Francuskoj 1989-1991.
– od 2009-2012 godine polaznica je profesionalnog programa učenja Feldenkrais metode u Parizu, «Paris 13» u organizaciji za to ovlaštene institucije Accord Mobil pod vodstvom Myriam Pfeffer (osobne asistentice kreatora ove jedinstvene metode Moshe-a Feldenkraisa) gdje stječe certifikat za vođenje ATM i FI lekcija Feldenkrais metode – 1989-2005 živi i radi u Francuskoj kao plesač i asistent koreografa u kompanijama svjetskog renomea gdje se tokom svoje internacionalne profesionalne plesačke karijere s Feldenkrais metodom susreće kontinuirano te se na vlastitom iskustvu uvjerava u efikasnost i veliku korist u svakodnevnom održavanju tijela kao osnovnog instrumenta za rad – trenutno živi u Zagrebu gdje redovito vodi ATM satove pri Zagrebačkom plesnom centru, te individualne FI satove u novo otvorenom Feldenkrais centru u Domobranskoj 21/7 na Črnomercu – redovito organizira intenziv radionice Feldenkrais metode u Zagrebu i Rijeci za pučanstvo kao i za ciljane skupine polaznika (plesače, glumce, sportaše…)